Käyttöjärjestelmän asennus

Käyttöjärjestelmä, ajurit ja tarvittavat ohjelmistot asennetaan normaalisti mallikoneeseen, jos mallikone on tarkoitus kloonata useampaan työasemaan.

Windowsin asennus menee kutakuinkin seuraavasti

  • Windowsin asennus
  • Ajureiden asennus
  • Ohjelmistojen asennus

Windowsin asennus

Windowsin asentaminen on suhteellisen suoraviivainen toimenpide. Kaikki valinnat ovat selkeitä, mutta levyn käytössä ja partitioinnissa kannattaa huomioida käyttötarkoitus. Yleisesti ottaen koneen uudelleenasennus vaatii kaikkien osioiden poiston. Koneen käynnistämiset cd-levyltä tai usb-tikulta on käyty aiemmissa opintojaksoissa, joten niihin ei tässä puututa.

Ajureiden asentaminen

Ajureiden asentaminen vaatii ensin oikeiden ajureiden hankkimisen verkosta. Merkkikoneen (HP, Dell, Fujitsu jne,) ajurit haetaan valmistajan sivuilta koneen mallin tai tuotenumeron (p/n, product number) perusteella.

Komponenteista kasatun koneen ajurit pitää hakea komponenttikohtaisesti valmistajan sivuilta. Poikkeuksena näytönohjaimen ajurit haetaan näytönohjainpiirin valmistajan sivuilta, joka on yleensä AMD tai nVidia.

Ajureita tulisi olla ainakin piirisarjalle (sis. IDE ja USB), näytönohjaimelle, äänipiirille tai -kortille, verkkokortille sekä muille koneessa oleville komponenteille.

Ohjelmistojen asennus

Ohjelmistojen asennus on suoraviivainen operaatio: halutut ohjelmistot ladataan ja asennetaan koneelle. Huomioi ohjelmistojen lisenssit ja asentaminen kaikille käyttäjille. Tässä vaiheessa on tärkeää olla tietoinen, mitä ohjelmia koneen käyttäjät tulevat oikeasti tarvitsemaan. Tämä tarkoittaa ainakin Adobe Readeria, Flash Playeria sekä muita välttämättömiä ohjelmistoja, joita peruskäyttäjä tarvitsee.