Audacity

Audacity on avoimeen lähdekoodiin perustuva äänieditori. Ohjelman kehitys aloitettiin vuonna 2000 ja vuonna 2011 se oli 11. ladatuin projekti Source Forgessa.

Audacity on muokattavissa plugineilla sekä eri tallennusformaatteja mahdollistavilla kirjastoilla, kuten Lame MP3 Encoderilla (lame_enc.dll) sekä FFmpeg-kirjastolla (avformat-52.dll). Linkit kirjastojen asennusohjeisiin löytyvät ohjelman asetussivulla olevasta Libraries-kohdasta. Pluginien asentaminen tapahtuu kopioimalla plugin-tiedostot ohjelmakansiossa olevaan Plug-Ins -alikansioon ja käynnistämällä Audacity uudestaan.

Audacityyn löytyy runsaasti ohjeita, joiden avulla äänieditointiin pääsee helposti sisään. Audacityn verkkosivuston ohjeosio ja wiki tarjoavat paljon apuja osoitteessa http://audacity.sourceforge.net/help/documentation.

Audacity vaatii Windows-alustalla lisäosien asentamisen ohjelmakansioon, joten asentamiseen tarvitaan järjestelmänvalvojan oikeudet. Asennusten jälkeen niitä ei luonnollisesti tarvita.

Tehtäviä

  1. Asenna uusin vakaa versio Audacitystä
  2. Asenna Lame MP3 Encoder ja FFmpeg ja konfiguroi ne käytöön
  3. Asenna Nyquist-plugin "Fire and Explosion sounds" ja tee 5 erilaista tuli- ja räjähdysääntä. Tallenna äänet 192 kbps -laadulla. Nimeä tiedostot fire01.mp3 ... fire05.mp3 sekä explosion01.mp3 ... explosion05.mp3 ja palauta ne Drivelle Audacity-nimiseen kansioon, jonka jaat minulle.
  4. Asenna 3 muuta Nyquist-pluginia ja tee niillä jokaisella jokin ääni. Palauta tekemäsi kolme ääntä mp3-muodossa Drivelle nimeämällä ne sound01.mp3 ... sound03.mp3. 
  5. Asenna Vocoder VST-plugin, nauhoita 10 sekuntia puhettasi ja testaa Vocoderin toimintaa. Tallenna Vocoderin asetuksiin 2 eri presettiä. Tallenna haluamasi lopputulos mp3-muodossa nimellä vocoder01.mp3 ja palauta se Drivelle.